Programma 1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

1.3.3

Zorgdragen voor ontwikkelingen met ruimtelijke kwaliteit

Toelichting op meerjarendoel

Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit (PARK)
Na zijn verlengde benoeming, heeft de PARK  (in afstemming met de Provinciale Commissie Leefomgeving) een werkprogramma opgesteld. Hij heeft ook gevraagde en ongevraagde adviezen uitgebracht. De PARK heeft in 2020 onder meer gewerkt aan adviezen rondom:
-   Groene Hart en de RES
-   binnendorpelijke verdichting
-   Intens (bedrijventerreinen)
-   Omgevingsvisie.
Daarnaast heeft hij gevraagde adviezen opgeleverd en is hij lid van Qteams.

Provinciale Commissie Leefomgeving (PCL)
De PCL adviseert GS en PS gevraagd en ongevraagd. Ze is daarin onafhankelijk. Ze richt zich in een vroegtijdig stadium op de grotere maatschappelijke opgaven. Daarnaast richt ze zich op de beoogde verbetering van de omgevingskwaliteit. In haar adviezen schenkt de PCL nadrukkelijk aandacht aan de rolinvulling door de provincie bij grote opgaven. Ze schetst ook de mogelijkheden om de kwalitatieve ambities samen met onze partners, experts en innovators daadwerkelijk invulling te geven.

In 2020 heeft de PCL diverse adviezen uitgebracht. Dat deed ze met een werkplan dat focust op de in de coalitie benoemde thema’s. Dit werkplan is gemaakt in afstemming met de PARK. Het betrof adviezen over:
-   het programma Energietransitie
-   klimaatadaptatie
-   de omgevingsvisie
-   de sociale agenda
-   de economische visie die de PCL samen met de PARK uitbracht
De PCL zoekt bij adviezen vaker dan voorheen de samenwerking met de PARK op. Ze blijft daarbij wel onderscheidend. Naast de uitgebrachte adviezen organiseerde de PCL verschillende bijeenkomsten. Bijvoorbeeld de expertmeetings over recreatie in verbinding met andere opgaven. Inspringend op de actualiteit schreven leden van de PCL twee blogs. 1 over het coronavirus en de openbare ruimte en 1 in de zomer over klimaatadaptatie. Voor de advisering gebruikt de PCL verschillende adviesvormen. Bijvoorbeeld film, schriftelijke adviezen, blogs en bijeenkomsten.

Ruimtelijk ontwerp
Wij willen maatschappelijke opgaven en beoogde ontwikkelingen meer ontwerpend en gebiedsgericht oppakken. Daarom zijn we in 2018 gestart met de opbouw van de expertise ‘ruimtelijk ontwerp’. Dat deden we vanwege een sterke behoefte vanuit diverse concernopgaven. Intern helpt deze unit met kennis en expertise bij de uitwerking van het provinciale omgevingsbeleid. Daarnaast helpt ze met het realiseren van de balans tussen de Utrechtse Kwaliteiten en de grote maatschappelijke opgaven. Extern wordt met ruimtelijk ontwerp bijgedragen aan innovatie, kennisuitwisseling, samenwerking en participatie.  

In een groot aantal projecten en programma’s hebben wij een structurele ontwerpende bijdrage geleverd. Wij hebben bijvoorbeeld bijgedragen aan:
-   de omgevingsvisie provincie Utrecht (positionering, visievorming, kaartenreeks, verbeelding)
-   U Ned
-   het ontwikkelperspectief Utrecht Nabij
-   de ontwikkelstrategie Metropoolregio Utrecht 2050
-   het ontwikkelperspectief A12 Zone
-   de ontwikkelstrategie Amersfoort 2030-2040
-   het programma mooie en veilige dijken
-   het ontwerpend onderzoek circulair bouwen
-   Foodvalley
-   de Nieuwe Hollandse Waterlinie
-   de intensivering bedrijventerreinen in het kader van werkprogramma PARK
-   het knooppunt Hoevelaken (ontwerpbijdrage kwaliteitsteam)
-   de A27 Houten-Hooipolder (programma van eisen te vernieuwen bruggen)
-   de RES'en Groene Hart (Energielandschappen U16, het Groene Hart (knelpuntenkaart, waardenkaart en narratief t.b.v. de Biografie Groene Hart)
-   de evaluatie landschapskwaliteitsgidsen
-   de methodiek, verbeelding en cartografie Netwerk Omgevingsgericht werken

Daarnaast hebben we in diverse projecten en programma’s geadviseerd over de ontwerpaanpak en ruimtelijke kwaliteit. Dat deden we onder andere bij:
-   het contour van het REP
-   Eiland van Schalkwijk
-   het programma recreatie en toerisme
-   initiatieven voor zonnevelden en windturbines
-   het Nationaal Groeifonds
-   het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
-   diverse gemeentelijke omgevingsvisies

Het instrument ruimtelijk ontwerp hebben wij versterkt. Dat hebben we gedaan door nauwe samenwerking van en kennisuitwisseling tussen de provinciale ontwerpers. Het team hebben we versterkt met stagiairs, trainees en stedenbouwkundige expertise. In 2020 is de expertise ruimtelijk ontwerp ook onderdeel van het netwerk Omgevingsgericht Werken geworden. Dit netwerk is een bundeling van zes expertises die gezamenlijk ondersteuning bieden bij de uitvoering van het omgevingsbeleid.

Kwaliteitsgids
We willen een actuele, digitale, bruikbare en toegankelijke kwaliteitsgids realiseren. Daarom zijn we begonnen met de herijking van de kwaliteitsgids. De gids vullen we aan met ontwikkelingsprincipes voor de nieuwe grote transities:
-   verstedelijking en bijbehorende mobiliteit
-   duurzame energie
-   bodemdaling
-   klimaatadaptatie
-   landbouwtransitie.
Ook voor de Bossstrategie en het Landschapsuitvoeringsplan vullen we deze zo nodig aan. We zijn begonnen met een katern voor het Groene Hart met daarin de gemeente Vijfheerenlanden. Door de Coronacrisis is de aanbesteding veel langzamer verlopen dan vooraf gedacht, daarom treedt vertraging op in de herijking van de Kwaliteitsgids.

Beoogd resultaat 2020

Status

Toelichting

De provincie heeft het instrument 'ruimtelijk ontwerp' verder ontwikkeld en succesvol ingezet in 8 projecten

In meer dan 20 projecten en programma’s hebben wij een structurele ontwerpende bijdrage geleverd.

De Kwaliteitsgids is herijkt, in elk geval voor het gebied van de gemeente Vijfheerenlanden.

De herijking van de Kwaliteitsgids is nog niet gereed door vertraging in de aanbestedingsprocedure. Wij verwachten dat dit gereed komt eind 2021.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 13:15:46 met de export van 06/01/2021 13:04:33