Programma 1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

1.3.1

Innoveren ruimtelijke ontwikkelingen

Toelichting op meerjarendoel

Innovatie Fysieke Leefomgeving (IFL)
In 2020 zijn de volgende casussen ondersteund:
-   het vliegwiel van Gemeenschapskracht, dat maatschappelijke initiatieven die bijdragen aan regionale opgaven verder helpt; https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/gemeenschapskracht-nodig-voor-realisatie-regionale-opgaven
-   de voedselschuur op het Eiland van Schalkwijk (regionale voedselketens);
-   een energie-initiatief in de Lopikerwaard en een in de Veemarkt (Utrecht);
-   een multigenerationeel woonproject dat gebruik heeft gemaakt van de 'right to challenge';
-   de ontwikkeling van het Lunettenpark, een groen gebied ten behoeve van de verstedelijkingslocaties bij het Stadion en station Lunetten.
Daarnaast hebben we een aantal projecten verkend die mogelijk nog tot innovaties leiden. Bijvoorbeeld twee pilots rond het revitaliseren van recreatieparken en de verstedelijkingsopgaven in Amersfoort.

We hebben vijf experimenten ondersteund en daarnaast een aantal verkenningen uitgevoerd rond potentiële projecten en gebieden. De inzet op het gebied van innovatie heeft vertraging opgelopen door de lockdowns en het digitale werken. Voor innovatie (toch vaak spannend en mensenwerk) werkte het digitale werken vertragend. Daarnaast hebben we veel energie gestoken in de nieuwe inzet van de innovatie-expertise.

Het Integraal Gebiedsontwikkelingsprogramma (IGP) en het Innovatieprogramma voor de Fysieke Leefomgeving (IFL) hebben we samen gebracht. Wij hebben eind 2020 gekozen die programma's te combineren in één gecoördineerde samenwerking en één integrale aanpak. Hiermee hebben we een logischer en transparanter programmastructuur. Zo bereiden we ons voor op de Omgevingswet. We bundelen deze expertises en procesbudgetten verder in één samenhangende aanpak met:
-   de expertise Ruimtelijk Ontwerp
-   de afstemmingseenheid van de Provinciaal adviseur Ruimtelijke Kwaliteit
-   de Omgevingsagenda Gemeenten (OAG)
-   het spoor ‘Aanpassen manier van werken onder de Omgevingswet’

Beoogd resultaat 2020

Status

Toelichting

Het Programmaplan voor het nieuwe IFL 2020-2023 is vastgesteld.

Wij hebben eind 2020 besloten de programma's Integraal Gebiedsontwikkelingsprogramma (IGP) en het Innovatieprogramma voor de Fysieke Leefomgeving (IFL) te combineren in één gecoördineerde samenwerking en één integrale aanpak. Hiermee hebben we een logischer en transparanter programmastructuur en bereiden we ons voor op de Omgevingswet.

Er is een start gemaakt met de ondersteuning van minimaal 10 praktijkcasussen.

We hebben vijf casussen ondersteund en we hebben een aantal projecten verkend dat mogelijk tot innovatie leidt. De inzet op het gebied van innovatie heeft vertraging opgelopen door de lockdowns en het digitale werken. Daarnaast hebben we veel energie gestoken in de nieuwe inzet van de innovatie-expertise. Het IFL is in 2020 namelijk onderdeel geworden van het Netwerk Omgevingsgericht Werken.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 13:15:46 met de export van 06/01/2021 13:04:33