Programma 6. Cultuur en erfgoed

Beleidsdoelen

6.2.3

In stand houden cultuurlandschappen en archeologische zones

Toelichting op meerjarendoel

Voorbereiding Limes UNESCO Werelderfgoed
In januari 2020 heeft het Rijk, mede namens Duitsland, het nominatiedossier van de Neder-Germaanse Limes aangeboden aan het Werelderfgoedcomité in Parijs. In september heeft de technische evaluatie van het nominatiedossier plaatsgevonden. Dat gebeurde onder andere tijdens een veldbezoek van een afgevaardigde van ICOMOS, het adviesorgaan van UNESCO.
De provincies Utrecht, Gelderland en Zuid-Holland zijn gezamenlijk siteholder. Voor het uitvoeren van de bijbehorende taken hebben Provinciale Staten van Utrecht en Gelderland in het najaar toestemming verleend voor het treffen van een centrumregeling op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). De centrumregeling zal naar verwachting begin 2021 in werking treden, wanneer ook in Zuid-Holland de besluitvorming is afgerond. Wij worden de centrumprovincie.
De bescherming van de bufferzones uit het nominatiedossier is opgenomen in de Ontwerp Interim Omgevingsverordening. De kernzone wordt beschermd via het rijksmonumentenregime. Zie ook https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/de-romeinse-limes-op-weg-naar-werelderfgoed

Voorbereiding Hollandse Waterlinies UNESCO Werelderfgoed
Op 8 juli 2020 is in de PS-vergadering toestemming gegeven voor de oprichting van het Gemeenschappelijke orgaan Hollandse Waterlinies. Bij een positief besluit van UNESCO op de in januari 2019 aangevraagde nominatie, worden de provincies Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Holland gezamenlijk verantwoordelijk voor:
-   de bescherming van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies
-   het uitdragen van de uitzonderlijke universele waarden van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies
Het vormen van een gezamenlijk siteholderschap is daarmee een belangrijke stap op weg naar het werelderfgoed. Het gaat direct in werking zodra de UNESCO-status is verkregen.

De uitkomst van zowel de nominatie van de Limes als de Hollandse Waterlinies zal bekend gemaakt worden tijdens de 44ste Werelderfgoedvergadering in de zomer van 2021 in China. Deze vergadering moest in de zomer van 2020 worden uitgesteld vanwege de coronacrisis.

Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) en Stelling van Amsterdam (SvA) blijven de drager en aanjager van ruimtelijke kwaliteit in gebiedsontwikkeling
Voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam is in 2020 veel aandacht uitgegaan naar de ontwikkeling van de vijf aandachtsgebieden. Die gebieden zijn Amelisweerd-Vechten-Rijnauwen, Noorderpark-Ruigenhoek, Eiland van Schalkwijk, Laagraven en Ronde Venen. De gebiedsgerichte aanpak is gericht op het totale linie- en stellinglandschap in combinatie met de vele andere (provinciale) opgaven in die gebieden. Bijvoorbeeld Fort bij Honswijk in combinatie met het programma Mooie en Veilige dijken. Een ander voorbeeld zijn de uitdagingen rondom de stad Utrecht (de Noordelijke Rondweg, de verbreding van de A27, de A12 zone, Lunetten/ Maarschalkerweerd en het USP). De NHW gebruiken we als aanjager voor de ruimtelijke kwaliteit en het behouden en versterken van de unieke waarden (Outstanding Universal Values). Dat doen we bij ontwikkelingen op het gebied van (woning)bouw, mobiliteit, duurzame energie en klimaatadaptatie en circulaire economie. Zo subsidiëren we de plannen van gemeente Utrecht voor de ontwikkeling van het Lunettenpark. Fort Jutphaas ontvangt subsidie voor het restaureren van de buitenmuren en gezamenlijk met de eigenaar wordt gewerkt aan de beleefbaarheid en de omgeving. Het Erfgoed Expert Team helpt Staatsbosbeheer bij de ontwikkeling van Ruigenhoek als Klimaatfort. Op het gebied van Marketing ,Toerisme en Recreatie is er promotie materiaal ontwikkeld voor de Duitse en Nederlandse markt en is er ingezet op het publiceren van artikelen middels interviews en social media. Met landelijke partners is gewerkt aan de voorbereidingen voor de campagne ‘Ode aan de Hollandse Waterlinies’. En zijn er nieuwe fiets- en wandelknooppunten gelanceerd en opgenomen door vakantieaanbieders. Zie ook https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/waterliniepad-genomineerd-voor-wandelroute-van-het-jaar

Beoogd resultaat 2020

Status

Toelichting

Minimaal 80% van de forten NHW en SvA is in gebruik.

Meer dan 80% van de forten is in gebruik. Van de 36 forten die in gebruik genomen kunnen worden zijn er 29 waar gebruiksbestemming mogelijk is. Van de 7 overgebleven forten zijn er 3 waar momenteel een ontwikkeling plaatsvindt voor ingebruikname.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 13:15:46 met de export van 06/01/2021 13:04:33