Programma 6. Cultuur en erfgoed

Beleidsdoelen

6.2.1

Verankeren cultuurhistorische waarden in ruimtelijk beleid

Toelichting op meerjarendoel

Ruimtelijk erfgoedbeleid
In 2020 is het provinciale erfgoedbeleid verder vormgegeven in de nieuwe Ontwerp Omgevingsvisie en de Ontwerp interim Omgevingsverordening. In de Omgevingsvisie is aangegeven dat wij de cultuurhistorische waarden van de Cultuurhistorische Hoofdstructuur (CHS) willen beschermen en benutten. Dat willen we doen door ze beter zichtbaar en beleefbaar te maken en door ze te gebruiken als dragers en aanjagers van ruimtelijke kwaliteit bij ruimtelijke ontwikkelingen.

Makers van omgevingsplannen en andere geïnteresseerden bieden we met de Cultuurhistorische Atlas van de provincie Utrecht (CHAT) een schat aan cultuurhistorische informatie en inspiratie
De CHAT wordt regelmatig geactualiseerd naar aanleiding van nieuw onderzoek en nieuwe inzichten. In 2020 hebben we zo onder meer informatie geactualiseerd over het erfgoed in de gemeente Vijfheerenlanden en uit het crowdsourcingproject Koude Oorlog. Dat geldt ook voor het participatieve project Erfgoed Gezocht. Dat is uitgevoerd op de Utrechtse Heuvelrug, dat veel cultuurhistorische en archeologische gegevens opleverde. Verder is de gebruiksvriendelijkheid van de CHAT verbeterd.

In de Ontwerp Interim Omgevingsverordening zijn aparte artikelen opgenomen voor het (voorlopige) UNESCO Werelderfgoed in de provincie. Die gaan over de bescherming van de Hollandse Waterlinies en de Neder-Germaanse Limes.

Als nieuw beleidsthema is de historische infrastructuur toegevoegd. Wij focussen ons daarbij op de drie iconische routes (Route Imperiale, Wegh der Weegen en Via Regia). In 2020 is een onderzoek gedaan naar welke beleidsvelden te maken hebben met de Wegh der Weegen en hoe we kunnen komen tot een integrale gebiedsgerichte aanpak.

Mede in het kader van de Erfgoed Deal willen we investeren in het zichtbaar en beleefbaar maken van erfgoed in relatie tot de grote transities van de leefomgeving. We hebben dit jaar deelgenomen aan twee Erfgoeddeals en haalden daarbij samen met partners extra rijksmiddelen binnen: de Erfgoeddeal Hoornwerk Grebbedijk en de Erfgoeddeal Klimaatbestendige Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (KBL). In het project Hoornwerk Grebbedijk levert erfgoed een bijdrage aan de grote ruimtelijke transitieopgaven van het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma (ons programma Mooie en Veilige dijken) voor de versterking van de grote rivierdijken. De Erfgoeddeal KBL zorgt ervoor dat erfgoed aanschuift bij provinciale ‘droogtetafels’ en dat het onderwerp wordt opgenomen in provinciale klimaatagenda’s.

Het Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht (STAMU) heeft verschillende gemeenten ondersteund bij het opstellen van erfgoedbeleid en het uitvoeren van erfgoedtaken. Zij hebben een start gemaakt met nieuwe werkvormen, zoals werktafels voor gemeenten voor het opstellen van kerkenvisies.

Beoogd resultaat 2020

Status

Toelichting

Cultuurhistorische waarden geborgd in provinciaal omgevingsbeleid conform eisen Omgevingswet.

In Omgevingsvisie en-verordening zijn de cultuurhistorische waarden geborgd.

Nieuwe beleidsinstrumenten gericht op ondersteuning van gemeenten.

Via onder andere het Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht is een start gemaakt met vernieuwende ondersteuning van gemeenten. Ook is de CHAT weer aangevuld en gebruiksvriendelijker gemaakt.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 13:15:46 met de export van 06/01/2021 13:04:33