Programma 7. Bestuur en middelen

Beleidsdoelen

7.4.3

Stimuleren relatie Europese Unie

Toelichting op meerjarendoel

In 2020 hebben wij de Economic Board Utrecht ondersteund bij een aanvraag bij de Europees Investeringsbank in het kader van het ELENA-programma: European Local ENergy Assistance. Behalve advies hebben we aan EBU een garantie verleend om een procesaanpak mogelijk te maken voor begeleiding van Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) in de provincie Utrecht om hun appartementencomplexen te verduurzamen. In het kader van het programma Europees Digital Innovation Hub (EDIH) hebben we twee aanvragen ingediend: een voor Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven en een voor Slimme Industrie. Deze laatste aanvraag, EDIH Noordwest, is door het Rijk geselecteerd en gaat door naar de Europese ronde. De aanvraag richt zich naast de maakindustrie ook op mobiliteit, gezondheid en landbouw.  Verder hebben we twee aanvragen op het gebied van waterstof ingediend bij het programma LIFE voor het Europese milieu- en natuurbeleid, waarvan één door is naar de volgende beoordelingsronde. In de loop van 2021 verwachten we de definitieve besluiten over onze EDIH en LIFE aanvragen.
Ook hebben we in 2020 gewerkt aan profilering van Utrecht als Europese living lab voor Healthy Urban Living. We hebben een bijdrage geleverd tijdens de bijeenkomst van stedelijke en regionale netwerken van de Wereldgezondheidsorganisatie over de uitdagingen en succesverhalen van verkeersveiligheid op lokaal niveau. Dit ging vooraf aan de 3e Wereldconferentie van Ministers over verkeersveiligheid in Stockholm. Ook hebben wij bijgedragen aan een expertpanel luchtkwaliteit van de Europese economische commissie van de Verenigde Naties. Samen met de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven hebben we een internationale webinar over gezonde stedelijke ruimtelijke ordening georganiseerd. We hebben bij de Europese Commissie een position paper ingediend over de 8ste Milieuactieprogramma, het meerjarig Europees beleidskader voor milieu. Ook via reacties op consultaties van de Europese Commissie hebben we bijgedragen aan de toekomstige strategie voor duurzame en slimme mobiliteit en aan de nieuwe emissiestandaarden voor auto’s, vrachtwagens en bussen. Via de zogenaamde BNC-fiches (Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen) hebben we bijgedragen aan het Nederlands standpunt over Strategie Klimaatadaptie, Kritieke Grondstoffen en een Nieuw Actieplan Circulaire Economie.
Binnen het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) in Brussel hebben we een werkgroep Duurzame en gezonde leefomgeving opgericht en ervoor gezorgd dat dit thema een aandachtsgebied in het HNP-werkplan 2021 werd. Tegelijkertijd hebben we duurzame en gezonde leefomgeving ingebed in de structuren van het Interprovinciaal Overleg.
Een ander platform voor ons profiel op Healthy Urban Living vinden we in het kader van het Schone Lucht Akkoord waar we een werkgroep internationaal hebben opgericht. Wij hebben ook samengewerkt met het Utrechtse lid van de Commissie Milieu (ENVE) van het Europees Comité van de Regio’s, de wethouder van Nieuwegein, mevrouw Schouten.

Beoogd resultaat 2020

Status

Toelichting

De Europastrategie 2020-2023 is vastgesteld.

De Europastrategie 2020-2023 is op 30 september 2020 door PS vastgesteld.

De afspraken over Randstadsamenwerking in Brussel 2020-2023 zijn vernieuwd.

Op 24 maart 2020 hebben wij besloten de nieuwe Uitvoeringsovereenkomst Regio Randstad en het Samenwerkingskader Regio Randstad aan te gaan en ter informatie aan de Provinciale Staten te sturen.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 13:15:46 met de export van 06/01/2021 13:04:33