Programma 3. Bodem, water en milieu

Beleidsdoelen

3.4.2

Verbeteren luchtkwaliteit naar WHO-advieswaarden

Toelichting op meerjarendoel

Op 13 januari 2020 is het nationale Schone Lucht Akkoord (SLA) ondertekend door onder andere het rijk  met staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven en provincie Utrecht. Het SLA is een bestuurlijke overeenkomst tussen rijk, provincies en gemeenten waarin als gezamenlijk doel afgesproken is om in 2030 overal de WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit te bereiken. In de loop van 2020 zijn 11 provincies aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord en levert provincie Utrecht de bestuurder als vertegenwoordiger van de deelnemende provincies in de landelijke stuurgroep van het Schone Lucht Akkoord.
Provincie Utrecht is binnen het Schone Lucht Akkoord thematrekker op het onderwerp Internationale lobby en heeft daarmee een relevante invloedrijke positie. We werkten in 2020 mee in de voorbereidingen van een tweedaagse Clean Air Dialogue die begin 2021 plaatsvindt. Hierbij gaan bestuurders van rijk, provincie en gemeenten in overleg met de Europese Commissie over het Europese beleid op luchtkwaliteit. Provincie Utrecht neemt daarnaast deel aan alle voor onze provincie relevante themagroepen en informeert en helpt de gemeenten in de regio Utrecht die deelname aan het Schone Lucht Akkoord overwegen.
https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/provincie-utrecht-ondertekent-schone-lucht-akkoord-voor-de-gezondheid-van-inwoners

Jaarlijks wordt de luchtkwaliteit binnen de provincie Utrecht in beeld gebracht in een toegankelijk rapport. In het eerste kwartaal van 2020 is deze rapportage verschenen samen met de voortgangsrapportage van de Uitvoeringsagenda gezonde lucht.
De samenwerking met de regionale partners van de samenwerkingsagenda Gezonde Lucht is in 2020 voortgezet onder andere via het platform luchtkwaliteit.
https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/rapportage-luchtkwaliteit-2018-lucht-provincie-utrecht-opnieuw-schoner

In 2020 is vorm gegeven aan de rol van de bestuurlijke ambassadeurs voor gezonde lucht, deze rol is zichtbaar gemaakt in de ambassadeursfilm: (https://www.youtube.com/watch?v=azydWyxS5aw).

Beoogd resultaat 2020

Status

Toelichting

De helft van de maatregelen uit de uitvoeringsagenda zijn, samen met partners, uitgevoerd.

De uitvoeringsagenda Gezonde Lucht is verlengd tot het einde van de collegeperiode in 2023. In 2020 zijn concrete pilots verder gebracht:
-   Samen met andere provincies, gemeenten en stakeholders doen we in 2020 onderzoek naar geschikte locaties waar binnenvaartschepen schone brandstoffen kunnen laden. Dit doen we samen met de SLA-partners. Doel is verschoning van de binnenvaart.
-   In veel (basis)scholen is het binnenklimaat niet in orde. Nabij drukke wegen is de concentratie fijnstof zo hoog, dat het openen van ramen om te koelen de luchtkwaliteit in het klaslokaal verslechtert en het risico op gezondheidsklachten verhoogt. In 2020 loopt daarom de pilot met een nieuw luchtbehandelingssysteem in het Herman Jordan Lyceum in Zeist. https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/pilot-schoolvent-zorgt-voor-frisse-lucht-de-klas-en-minder-energieverbruik
-   Diverse bewonersgroepen hebben in 2020 het meten met sensoren voortgezet. Zij meten de luchtkwaliteit in hun woonomgeving. In 2020 heeft het snuffelfietsexperiment plaatsgevonden. Binnen de provincie Utrecht is met 500 snuffelfietskastjes gereden waarbij onder andere fijnstof in kaart is gebracht. Hiermee worden onder andere groene fietsroutes geïdentificeerd en is inzicht gekregen in het gebruik van fietsinfrastructuur. Er is een Summer school georganiseerd waarin wo- en hbo-studenten de resultaten analyseerden. https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/summerschool-snuffelfiets-een-groot-succes
-   In aanvulling op een landelijke fijnstofcampagne op middelbare scholen is in de provincie Utrecht een pilot gestart waarbij leerlingen onderzoek doen naar fijnstof. Met de scholen wordt gekeken hoe zij op een educatieve manier de fijnstofmetingen kunnen meenemen in het curriculum van hun eigen school.
-   Het voorlichtingsmateriaal over houtrook van het Rijk is door gemeenten binnen de provincie Utrecht geëvalueerd. De belangrijkste conclusie was dat gemeenten in het voorlichtingsmateriaal graag meer aandacht willen voor gezondheidseffecten van houtrook.

De uitvoeringsagenda is geëvalueerd en waar nodig aangepast.

De uitvoeringsagenda Gezonde Lucht wordt in 2021 herijkt.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 13:15:46 met de export van 06/01/2021 13:04:33