Programma 3. Bodem, water en milieu

Beleidsdoelen

3.4.1

Realiseren van impulsen gezonde leefomgeving

Toelichting op meerjarendoel

Provinciale omgevingsvisie
We hebben in 2020 het thema gezonde leefomgeving als centrale opgave in de omgevingsvisie. We zijn ook gestart met de uitwerking hiervan in een beleidsplan Gezond en veilig onder de omgevingsvisie.

Opgave Gezonde Leefomgeving: lezingen, workshops en evenementen
Via een serie lezingen bieden we een podium om inspirerende voorbeelden op het gebied van gezonde leefomgeving te delen. Om zo te laten zien wat er mogelijk is, welke uitdagingen we tegenkomen en om ervaringen te delen.
Op 16 januari 2020 organiseerden we de tweede lezing in deze reeks over ‘Wijk- en dorpsgericht werken aan een gezonde leefomgeving’. Vragen die aan de orde kwamen waren:
-   Hoe kun je gebiedsgericht samenwerken op het schaalniveau van de wijk en het dorp?
-   Welke samenwerkingsvormen zijn er?
-   En hoe maak je positieve gezondheid een substantieel onderdeel van een gebiedsgericht plan?
Op 3 december 2020 organiseerden we de derde lezing die ging over de omgevingswet en een gezonde leefomgeving. In dit lunchwebinar lieten we zien op welke manieren gezondheidsdoelen vertaald kunnen worden naar de praktijk en een plek kunnen krijgen in een omgevingsvisie.
In samenwerking met de GGD regio Utrecht organiseerden we op 30 januari voor gemeenteambtenaren uit het fysieke en sociale domein het ‘Kennisatelier gezonde leefomgeving, #Hoe dan?’. Aan de hand van voorbeelden uit de regio gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over hoe gezondheid in de omgevingsvisies een plek te geven.

Topmeeting Hoog gebouw(d)
In 2020 stond de organisatie van een bestuurlijke topmeeting Hoog gebouw(d) op de agenda. Er is een bestuurlijke bijeenkomst voorbereid over de kansen en dilemma's van hoger bouwen als middel om het woningtekort op te lossen. Dat hebben we gedaan in samenwerking met een architectuurcentrum. Hoe stimuleren we dat hoogbouw aantrekkelijk en gezond is om in te wonen en te leven? Gelijktijdig is er een publicatie voorbereid met inspirerende goede voorbeelden en inzichten over hoger bouwen. De bijeenkomst en publicatie zijn door het coronavirus uitgesteld tot 2021.
https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/28-januari-webinar-hoog-gebouwd-over-kansen-en-dilemmas-bij-hoger-bouwen

Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven en Health Hub Utrecht
Op 14 mei ondertekende gedeputeerde Van Muilekom namens de provincie Utrecht de Samenwerkingsovereenkomst van de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven. De Data- en Kennishub is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. Daarin wordt samen met inwoners gewerkt aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. Eén van de projecten die wij met partners van de Data- en Kennishub uitvoeren, is de aanpak Vitale Wijken.

Wij zijn sinds 2016 partner van de Health Hub Utrecht
Dat is een alliantie die zich inzet om onze inwoners een gezonde toekomst te kunnen bieden en om onze regio economisch te versterken. In de Health Hub Utrecht zijn wij samen met de Hogeschool Utrecht en de gemeente Utrecht trekker van het onderwerp Gezonde Leefomgeving. In 2020 hebben we een concept-jaarplan opgesteld en zijn we gestart met een regionale werkgroep. Die heeft als doel gezamenlijk een aantal projecten/living labs uit te voeren en breder te delen. Ook is het doel om (tussentijdse) onderzoeksprojecten te verspreiden en toe te passen.

Ruimte voor lopen
In 2020 zijn we samen met de Universiteit Wageningen, CROW, Wandelnet en het Ministerie I&W gestart met het walkability project. Dat is een activiteit vanuit het landelijk platform Ruimte voor Lopen. Universiteit Wageningen ontwikkelt een gebruiksvriendelijke tool die inzicht kan geven in welke buurten en rond welke OV-knooppunten de randvoorwaarden voor lopen al dan niet op orde zijn. Zo kunnen we gericht beleid voeren. In 2021 gaan we hiermee verder in de vorm van een pilot rondom OV-knooppunten. Ook hebben we in 2020 een verkenning uitgevoerd naar het lidmaatschap van de citydeal Ruimte voor Lopen.
https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/walking-being-maakt-wandelen-vast-onderdeel-van-het-dagelijks-leven

Stille Stad
Stille en rustige plekken zijn een essentieel onderdeel van een gezonde leefomgeving. Het aantal inwoners van de provincie Utrecht groeit echter en daarmee de druk op de openbare ruimte. Langzaam verdwijnt de balans tussen rustige plekken, plekken met reuring en de overgangsplekken tussen rust en reuring. Om beter inzicht te krijgen wanneer mensen zoeken naar stille en rustige plekken en wanneer ze er verblijven, zijn wij medefinancierder van het onderzoek De Stille Stad. De gemeente Amersfoort heeft aangeboden pilotgemeente te willen zijn in dit onderzoek.
https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/meer-waardering-voor-stilte-stedelijk-gebied

Internationaal
Wij zijn partner van het WHO Europe  Regions for Health-netwerk. In januari 2020 organiseerde dit netwerk met het WHO European Healthy Cities Network een evenement tijdens de derde Global Ministerial Conference on Road Safety in Stockholm. Samen met de gemeente Utrecht hebben wij namens beide WHO-netwerken een verklaring uitgesproken over het belang van veilige steden en regio’s voor gezonde inwoners, nu en in de toekomst.

Beoogd resultaat 2020

Status

Toelichting

Programma gezonde leefomgeving

In 2020 starten we met een nieuw programma gezonde leefomgeving.

In 2020 is er een start gemaakt met het maken van een nieuw programmaplan, oftewel opgaveplan. Met hulp van een adviesbureau en onze interne en externe partners hebben we het voorgaande aanjaagprogramma gezonde leefomgeving geëvalueerd, waarmee een beeld is geschetst van de opbrengsten van het aanjaagprogramma. Ook zijn de met de partners kansen en mogelijkheden voor het nieuw opgaveplan verkend.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 13:15:46 met de export van 06/01/2021 13:04:33