Programma 3. Bodem, water en milieu

Beleidsdoelen

3.4.6

Bijdragen aan duurzame gebiedsontwikkeling

Toelichting op meerjarendoel

We inventariseren en visualiseren in 3D de omgevingskwaliteit voor bijvoorbeeld geluid, lucht, water, groen en energie bij ruimtelijke plannen. Dat doen we met een digitale maptable voor duurzame gebiedsontwikkeling.
Vervolgens maken we zichtbaar en meetbaar welke gevolgen ruimtelijke ingrepen op deze kwaliteit hebben. Denk aan afschermende bebouwing of het toevoegen van groen en water. Zo helpen we om de omgevingskwaliteit te verbeteren.

We hebben met inzet van de maptable advies gegeven aan de gemeente Amersfoort bij ‘Kop van Isselt’. Voor ‘Stationsgebied Amersfoort’ zijn we dit aan het voorbereiden.
Daarnaast hebben we overleg gestart met Wijk bij Duurstede, Woerden, Oudewater en De Ronde Venen over ondersteuning bij ontwikkelingslocaties.
Ondertussen zijn we begonnen met het toevoegen van meer informatie en kwaliteitsindicatoren aan het systeem. Dat doen we vooral rondom gezondheid, klimaatadaptatie en ondergrond. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld WHO-advieswaarden, kwaliteit van groen, stimuleren van meer bewegen, aanpak van hittestress en wateroverlast en kansen voor geothermie.

Beoogd resultaat 2020

Status

Toelichting

Minimaal 5 gebiedsontwikkelingsprojecten zijn ondersteund waarbij duurzaamheid en gezondheid integraal is meegewogen.

Er heeft ondersteuning plaatsgevonden bij de eerste fase van 'Kop van Isselt' in Amersfoort. Daarnaast is gestart met de voorbereiding van ondersteuning bij 'Sortie 16' in Soest en 'Stationsgebied Amersfoort'. Verder vindt overleg plaats met Wijk bij Duurstede, Woerden, Oudewater en De Ronde Venen over mogelijke ondersteuning bij ontwikkelingslocaties, maar hier zijn nog geen concrete projecten uit voortgekomen.

Gebiedsprofielen verbreed tot integrale profielen door toevoeging van andere ruimtelijke thema’s.

Er is gestart met het doorontwikkelen van bestaande en het toevoegen van aanvullende kwaliteitsindicatoren voor de maptable, voor gezondheid, klimaatadaptatie en ondergrond.
Voor energietransitie en circulariteit moet hiervoor nog afstemming plaatsvinden met Energietransitieteam en Circulaire economie.

Gebiedsprofielen doorontwikkeld tot toetsingskader voor gezonde leefomgeving, door het toevoegen van gezondheidsindicatoren.

Er is gestart met het doorontwikkelen van bestaande en het toevoegen van aanvullende kwaliteitsindicatoren voor gezonde leefomgeving.
De focus ligt hierbij op het actualiseren en aanscherpen van de bestaande indicatoren voor lucht, geluid, geur en EV, mede op basis WHO- en GGD-advieswaarden.
Daarnaast wordt gewerkt aan aanvullende indicatoren voor stimulering gezond gedrag, met name gericht op groen en meer bewegen.  

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 13:15:46 met de export van 06/01/2021 13:04:33