Programma 4a. Economie

Beleidsdoelen

4.2.1

Ontwikkelen en realiseren beleid onderwijs-arbeidsmarkt

Toelichting op meerjarendoel

Samenwerking in de regio rond Human Capital Agenda (HCA)
Via het HCA-cluster van de Economic Board Utrecht werken overheden en kennisinstellingen samen. In 2020 heeft de samenwerking in de regio in het teken gestaan van het vormgeven van een HCA voor de regio Utrecht. De coronacrisis versnelt meer fundamentele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. In sommige sectoren raken mensen werkloos en in andere sectoren is juist meer vraag naar arbeid. Dit maakt het belang van om- her- en bijscholen nog groter.
De regio heeft zich uitgesproken om de effecten en impact van corona op de arbeidsmarkt nadrukkelijk mee te nemen in de op te stellen HCA. We werken met partners aan gedragen ambities en concrete doelstellingen voor de regio Utrecht. Daarvoor is uitgebreid met belanghebbenden gesproken. Inzet hiervan is:
-   het creëren van soepele en veilige overstappen van krimpberoepen naar tekortsectoren;
-   leven lang ontwikkelen moet vanzelfsprekend zijn in onze provincie;
-   het verbeteren van digitale vaardigheden van de beroepsbevolking.
Begin 2021 wordt de HCA opgeleverd en zijn partijen in de regio aan zet om hier uitvoering aan te gaan geven. Zie ook https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/sociale-werkplaats-voor-regio-amersfoort-loopt-voorop-innovatie

Coronacrisis vraagt om extra inspanningen
We hebben als provincie ondersteuning geboden aan regionale spelers. Denk aan: gemeenten, UWV, SW-bedrijven (sociale werkplaats), Werkgeversservicepunten (WSP’s), brancheverenigingen, regionale onderwijsinstellingen, werkgevers in tekortsectoren en hun koepels Utrecht Leert, Utrecht Zorg, Technologieraad Regio Utrecht (TRU)  en Tech Community.
Deze partners houden zich bezig met de begeleiding en ondersteuning van mensen bij het vinden van nieuw werk, (om)scholing en stages. De motie die PS op 30 september 2020 hebben aangenomen moedigde ons aan tot de ondersteuning. Die motie is gericht op het effectief aanpakken van acute arbeidsmarktvraagstukken die de coronacrisis veroorzaakt.

Ondersteuning bij om- en bijscholing
De provincie heeft als pilot het initiatief van de TRU en het Service Punt Techniek (SPT) ‘De techniek samen de crisis door’ ondersteund. Dit project heeft tot doel vakmanschap in de technieksector te behouden. Het zet hier coaches en vouchers voor in. De meeste werklozen in de technieksector vonden snel weer een nieuwe baan zonder tussenkomst van het project. Dat is eind 2020 gebleken uit ontwikkelingen en nieuwe inzichten. Het project gaat zich daarom de komende maanden richten op werklozen in andere sectoren. Het gaat ze helpen bij een overstap (intersectorale mobiliteit).

Ook geven we zelf als provincie het goede voorbeeld.
Dat doen we door actief meer stageplaatsen aan te bieden aan (v)mbo- en hbo-studenten. Daarnaast hebben we financiering beschikbaar gesteld om passende initiatieven te ondersteunen. Het lukte net niet dit al in 2020 goed rond te krijgen. Wel liggen er twee concrete verzoeken. Eén voor een bijdrage aan de opzet van een pilot van-werk-naar-werktransities op bedrijventerrein Lage Weide en een tweede voor een bijdrage aan het opzetten van een online platform voor regionaal onderwijsaanbod voor werkenden en werkzoekenden (LLO). Deze beide verzoeken worden begin 2021 opgepakt en wij verzoeken PS de overgebleven middelen uit 2020 alsnog hiervoor te alloceren.

Meer afstemming in de regio
Naast de bestaande samenwerkingsverbanden als de EBU en de Technologieraad hebben we ook op andere manieren meer afstemming gezocht in de regio. Zo hebben we contacten gelegd met het Regionale Mobiliteitsteam Utrecht-Midden in oprichting. Ook hebben we de verbinding tussen de arbeidsmarktregio’s Midden-Utrecht, Amersfoort en Gooi- en Vechtstreek geïnitieerd.

Tekorten in de Techniek en andere sectoren
Eind 2019 is de MKB-deal Maakindustrie Utrecht-West toegekend. De deal richt zich op het verkleinen van het tekort aan adequaat opgeleid technisch personeel in de maakindustrie. In 2020 is het convenant getekend en zijn we samen met de initiatieven gestart met de uitvoering. In september 2020 is de Technohub in Woerden (één van de drie initiatieven) geopend.
Als provincie ondersteunen we Technologieraad Regio Utrecht (TRU). Afgelopen jaar is er een voorzitterswissel geweest en een nieuw toekomstplan opgesteld. De TRU gaat zich onder leiding van Pim van den Berg inzetten op drie speerpunten: instroom, Leven Lang Ontwikkelen en digitalisering.
Ook in 2020 is de TRU betrokken bij verschillende regionale arbeidsmarktprojecten. Bijvoorbeeld de MKB-deal Utrecht-West, Sterk Techniek Onderwijs (STO) en de totstandkoming van de HCA en het Techniekpact.
Wij zijn trekker van het landelijke Techniekpact voor het landsdeel Noordwest. We zorgen samen met de TRU voor invulling van de activiteiten in de provincie Utrecht. In 2020 is het Techniekpact geëvalueerd. Landsdeel Noordwest heeft hieraan een actieve bijdrage geleverd. Eind 2020 heeft dit geresulteerd in een brief van staatsecretaris Keijzer aan de Tweede Kamer over de kabinetsinzet Techniekpact 2021.  Zie ook https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/maakindustrie-utrecht-west-heeft-gekwalificeerd-technisch-personeel-hard-nodig

Ook in andere sectoren blijven er tekorten
Niet alleen in de techniek zijn er tekorten. In de provincie Utrecht blijven we ook tijdens de coronacrisis tekorten houden in de zorg, onderwijs en de ICT. Binnen al deze sectoren zijn in samenwerking met partners in de regio het afgelopen jaar ook diverse initiatieven ontstaan. Die zijn er om zittend personeel te behouden en om intersectorale mobiliteit te stimuleren. Een mooi voorbeeld hiervan is het initiatief van Utrecht Zorg. Dat is een initiatief om een regionaal Talent- en Transferpunt Zorg en Welzijn op te zetten.

Belang van monitoring
Het arbeidsmarktdashboard ‘Arbeidsmarkt In Zicht’ heeft zich ook in 2020 verder doorontwikkeld. De coronacrisis heeft ertoe geleid dat er op regionaal niveau meer interesse is in arbeidsmarktdata. Daarnaast is er behoefte ontstaan aan een ander type arbeidsmarktdata. We hebben 2020 ook benut om een Europese aanbesteding van het arbeidsmarktdashboard voor te bereiden. Deze publiceren we begin 2021.

Beoogd resultaat 2020

Status

Toelichting

Er is een gedragen regionale Onderwijs-Arbeidsmarktagenda opgesteld en er is een uitvoeringsorganisatie actief.

De Regionale Onderwijs-Arbeidsmarktagenda Human Capital Agenda (HCA) genoemd. Deze ronden we in januari 2021 af. Daarna richten we de uitvoeringsorganisatie wordt in. Voor het zomerreces 2021 ontvangt PS een voorstel voor de provinciale rol binnen de HCA.

Individuele gemeenten worden met expertise ondersteund bij Onderwijs-Arbeidsmarktvraagstukken.

De contacten met individuele gemeenten hebben we in 2020 verstevigd. Dat hebben we gedaan door contactmomenten en nieuwsbrieven over onder andere onderwijs en arbeidsmarkt. Hieruit komen ook vragen vanuit individuele gemeenten voort.

De afstemming in de regio voor onderwijs-arbeidsmarkt is verbeterd.

Het proces van de HCA heeft in 2020 de triple helix samenwerking verstevigd. Ook zijn de drie arbeidsmarktregio’s in de provincie met elkaar verbonden.

Professionalisering en meer crossovers tussen de triple helix samenwerkingsverbanden.

Het proces van de HCA leidt tot crossovers tussen de samenwerkingsverbanden. In de governance van de HCA zullen deze crossovers structureel worden geborgd. De TRU heeft met haar toekomstplan een professionaliseringsslag gemaakt. De MKB Deal leidt tot samenwerking en afstemming tussen de drie betrokken samenwerkingsverbanden.  

Evalueren en eventueel aanpassen subsidieregeling versterken samenwerking onderwijs-bedrijfsleven.

We hebben de subsidieregeling geëvalueerd. We gaan in 2021 onze middelen richten op de ambities uit de HCA.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 13:15:46 met de export van 06/01/2021 13:04:33